Asennusohjeet: Verhoilu- ja sisustuskivet

Verhoilu- ja sisustuskivien asentaminen onnistuu helposti

Kivien kiinnitysalustaksi soveltuvat kivipinnat sekä useimmat levyseinät. Jos halutaan verhoilla laajoja seinäpintoja, suosittelemme kivien kiinnittämistä muurattuun seinään.

Kiinnityslaastia levitetään kiven pohjaan sekä kuivalle, tasaiselle alustalle, minkä jälkeen verhoilukivi tarttuu seinään helposti. Asennus on hyvä aloittaa kulmapaloista, jos seinässä on 90 asteen ulkokulmia.

Kivien asentamisessa voidaan käyttää myös saumausta,jolloin tulee käyttää karheaa sauma-ainetta, sillä se soveltuu leveille saumoille. Saumaus ei ole kuitenkaan pakollinen toimenpide, sillä kiviseinä näyttää siistiltä myös ilman saumauksiakin.

Ensimmäinen vaihe on valita sopivat kivet

Polarkiven kivikaupasta löydät aidot luonnonkivet sisä- ja ulkokäyttöön. Luonnonkivet ovat ekologinen, kestävä ja tyylistä tinkimätön valinta. Valikoimastamme löydät laadukkaat, yleelllisen tunnelman luovat kivet kaikkiin kodin sisätiloihin sekä pihoille ja talon ulkosivun verhoiluun.

 

Luonnonkiven asennusohjeet

Polarkiven yksinkertaisilla ohjeilla onnistut kivien asentamissa vaikka aivan itse!

Kiinnitysalusta

Polarkiven kivien kiinnitysalustaksi soveltuvat kivi-, harkko ja betonipinnat sekä useimmat levyseinät. Jos halutaan verhoilla laajoja seinäpintoja aidolla luonnonkivellä, suosittelemme kivien ensimmäisen rivin lähtevän suoraan lattian pinnasta. Tällöin kivi ottaa kannon lattiasta, eikä kiinnityspinta joudu niin kovalle vedolle. Tämä on hyvä tehdä erityisesti kiinnitettäessä kiveä levypinnoille.

Luonnonkiven asennus harkkopintaan
Polarkiven kivet voi kiinnittää kivi-, harkko ja betonipintoihin sekä useimpiin levyseiniin. Laajoissa pinnoissa kivien ensimmäinen rivi kannattaa aloittaa suoraan lattian pinnasta.

 

Päällystettävän rakenteen tulee olla pinnaltaan yhtenäinen, tasainen, puhdas, kuiva ja rasvaton sekä elämätön. Uuden betonipohjan tulee olla kuivunut noin kuukauden verran. Varmista, että kiinnitettävä alusta kestää kivien painon aiheuttaman rasituksen. Erityisesti levyseinissä tarkista rungon kestävyys. Eri kivien neliöpainot löytyvät mallistosta lisätiedoista. Kohteissa, joissa kiviverhoiltavaa seinää, tai muuta vastaavaa rakennetta ei vielä ole tehty, ja kohde on levytettävä, on suositeltavaa käyttää luonnonkiven kiinnitysalustaksi suunniteltua levyä, sekä tiuhempaa kiinnityskoolausta levyn taakse. Kiinnityksen osalta lisätietoa antaa Polarkiven asiakaspalvelu.

Pohjustustyöt

Vanhat pinnoitteet, kuten hilseilevä maali, huonosti kiinni oleva rappaus poistetaan. Puhdista kiinnityspinta ylimääräisestä laastista, pölystä yms. Noudata kiinnitysainevalmistajan pohjustusohjeita. Tarvittaessa tasoita pohja. Tartunnan parantamiseksi on suositeltavaa käyttää oikeanlaista pohjusteainetta kaikilla pinnoilla.

Mikäli pinnasta voi imeytyä kosteutta rakenteisiin, pohja kannattaa vesieristää, esim. kosteat tilat ja parvekkeen lattia. Puupinnoille, esim. lastulevylle, suositellaan primerin lisäksi metalli- tai lasikuitu- verkon käyttämistä sekä vesieristystä tarvittaessa, esim. ulkotiloissa.

Sommittelu ja työstäminen

Aluksi kivet kannattaa pestä pölystä esim. painepesurilla tai juoksevan veden alla. Ennen asennusta niiden kannattaa antaa kuivua rauhassa. Luonnonkivessä on hyväksyttävä jonkin verran korkeus- eroja kivien kesken. Kätevin tapa nopeuttaa työn kulkua on levittää laatikollinen kiviä lattialle syrjälleen. Samankorkuiset kivet poimitaan omiin kasoihinsa. Sitten tehdään yksi rivi aina samankorkuisella kivellä. Näin sommittelu nopeutuu ja seinä näyttää paremmalta.

Halutessasi voit muotoilla kiviä esimerkiksi kivi- tai timanttilaikalla.

Sähkörasian reikä kiviseinässä
Luonnonkiviä voi muotoilla ennen asennusta kivi- tai timanttilaikalla esimerkiksi sähkörasioiden reikiä varten.

Kiinnittäminen

Valitse kohteen kosteusolosuhteisiin sopivat kiinnitysaineet ja työstömenetelmä. Ulkotiloissa tarkista, että laasti soveltuu käytettäväksi ulkotiloissa. Pienillä alueilla voidaan käyttää myös kivien kiinnitykseen tarkoitettua liimaa. Käytä luonnonkivelle vain sellaisia kiinnitysaineita, jotka eivät tee kosteutta läpäisemätöntä kalvoa, vaan jäävät ¨hengittäviksi¨ kuivuttuaan. Kiinnityslaastin on lisäksi oltava S1- tai S2-luokiteltua, jotta esimerkiksi lämpötilanvaihtelusta aiheutuva eläminen ei irrota kiveä.

Noudata aina kiinnitysaineen valmistajan ohjeita. Käsittele pinta tarvittaessa kosteussululla.  Sekoita laasti valmistajan antamien ohjeiden mukaan.

Laastin kampaaninen
Laasti kammataan harvapiikkisellä laastikammalla ennen kivien asennusta.

 

Laastia levitetään alustalle ja varsinkin suuremmilla kivillä myös kiven pohjaan. Laasti ”kammataan” auki harvajakoisella laastikammalla, minkä jälkeen kivi tarttuu alustaan helposti. Levitä laastia alustaan vain pienelle alueelle kerrallaan, ettei se ehdi kuivua liikaa. Tarkista valmistajan ohjeista kiinnityslaastin astia-aika, sekä avoin aika. Kiinnitysvaiheessa kiven pintaan jäävä kiinnitysaine irtoaa parhaiten tuoreeltaan. Varmista kiinnitysaineen soveltuvuus myös kiviainekohtaisesti, esim. marmorikiville on oltava tietyn tyyppinen kiinnitysaine.

Kiinnitysaineista voi tiedustella lisää Polarkiven asiakaspalvelusta.

Kiinnittäminen lattiapintaan

Mikäli valittu kivimalli on sellainen, jossa on paksuusvaihtelua, lajittele kivet eri paksuusluokkiin. Kosteiden tilojen lattioissa kaatojen tekoa helpottaa, jos paksuimmat kivet asennetaan seinän viereen ja ohuimmat puolestaan esimerkiksi portaiden tai kaivon lähelle. Kivissä esiintyvää paksuusvaihtelua voidaan kompensoida myös joissain määrin kiinnitysaineen määrällä, mutta varmista ensin kyseisen kiinnitysaineen valmistajan suositukset.

Kiinnittäminen seinäpintaan

Kiinnitys on hyvä aloittaa kulmapaloista, alareunasta ylöspäin. Tue kivi tarvittaessa nauloilla kuivumisen ajaksi. Kivilaattojen väliin saumarakoihin voit laittaa myös esimerkiksi pieniä puunpalasia niin, että kivet tukeutuvat toisiaan vasten, kunnes kiinnitysaine on kokonaan kuivunut. Suunnittele nurkat valmiiksi.i.

Saumaus

Kivien asentamisessa voidaan käyttää myös saumausta tiilimuurauksen tapaan, jolloin tulee käyttää karheaa sauma-ainetta. Saumaus ei ole kuitenkaan pakollinen toimenpide, sillä kiviseinä näyttää siistille myös ilman saumauksiakin.

Saumauksen voit aloittaa, kun kiinnitysaine on riittävän kuivaa, kuitenkin aikaisintaan seuraavana päivänä kiinnityksestä. Kuivumisnopeus riippuu sääolosuhteista, kuten lämpötilasta ja kosteudesta.

Selvitä saumattavan pinnan kosteusolosuhteet ja valitse sopiva saumausaine. Sekoita saumausaine valmistajan ohjeiden mukaan.

Saumauksestakin tarkempia tietoja antaa Polarkiven asiakaspalvelu.

Kiilojen käyttö
Kivet voi tarvittaessa tukea kiiloilla kuivumisen ajaksi saumausta varten.

 

Sauman täyttö

Pystysuoraan kivipintaa saumattaessa saumauksessa on hyvä käyttää apuna lastaa ja saumarautaa, jolla painetaan saumausaine saumaan. Lohkottuja karheita kivipintoja ei voida saumata yli kuten laattapintoja, sillä kivi on huokoista ja sauma-aine tarttuu kiven pintaan helposti. Luonnonkivensaumaukseen onkin olemassa erilaisia koneita, joilla sauma-aine pursotetaan kivien väliin. Saumatessa varo sotkemasta kivien pintoja. Voit myös käyttää kivensuojausaineita ennen saumaamista.

Luonnonkiviseinän voi halutessaan saumata.
Luonnonkiviseinän voi saumata tiilimuurauksen tapaan. Saumatessa huokoisia kiviä tulee huolehtia, että kiven pinta ei sotkeennu. Ainoastaan marmorikivet, kuten kuvan White Italia, voidaan saumata yli.

Tarvitsemasi työvälineet ja aineet

Suojavälineet:

 • suojalasit
 • kuulosuojaimet
 • hengityssuojaimet
 • suojakäsineet

 

Laastin sekoitukseen tarvittavat välineet:

 • laastisanko
 • vispilä
 • porakone
 • laastikauha
 • laastikampa

 

Kiven katkaisuun ja muotoiluun sopivat välineet:

 • kulmahiomakone
 • kivi- tai timanttilaikka
 • vatupassi
 • mittanauha
 • tussikynä kivien leikkausmerkkien tekoon
 • kiilapaloja
 • vettä, sekä pesusieni tai harja laastin poistamiseen tuoreeltaan kiven pinnasta – saumarauta tai lasta
 • isojen kivilaattojen leikkaamiseen pöytämallinen leikkuri

 

Aineet:

 • luonnonkivelle tarkoitettu kiinnityslaasti
 • luonnonkivelle, ja mahdollisesti leveille saumoille soveltuva saumalaasti
 • pohjusteaine kiinnitysalustan valmisteluun

 

Kiven suojaaminen

Kiveä ei tarvitse välttämättä käsitellä millään suoja-aineella. Suoja-aineen käyttö on kuitenkin suo- tavaa esim. keittiössä.

 

Pesu ja huolto

Kiven pesuun suositellaan mäntysuopaliuosta. Rasva- ja öljytahroihin voi käyttää tinneriä tai rasvanpoistoainetta.

Päällysteen pintaan saattaa ilmestyä kalkkihärmettä laastin happamuuden vuoksi. Kalkki poistuu aikaa myöten itsestään, mutta sen voi poistaa myös kalkinpoistoaineella. Kostuta saumat hyvin ennen happopesua.

 

Lataa asennusohjeet printattavassa muodossa

Voit ladata asennusohjeet myös PDF-muodossa napsauttamalla tästä.

 

Luonnonkivien asennus Polarkiven kautta

Kuulostaako kiviverhoilun toteuttaminen omin neuvoin turhan monimutkaiselta? Ei hätää, Polarkiven kautta järjestyy tarvittaessa myös kivien asennus asiantuntijoiden tekemänä. Asiakaspalvelumme antaa myös mielellään neuvoja ja vinkkejä kivien asentamiseen sekä esimerkiksi kiviseinän valaistuksen suunnitteluun. Ota meihin yhteyttä, niin keskustellaan lisää!